Wat kan een geregistreerd bekkenfysiotherapeut voor u (of uw kind) doen?

Bianca Huiberts houdt zich bezig met het voorkomen (door voorlichting en begeleiding) en behandelen van de volgende klachten:

Kinderen en jongeren kunnen, net als volwassenen, last hebben van bovenstaande klachten. Wat nu als het zindelijk worden niet vanzelf gaat? Heel hinderlijk. Met elkaar proberen we het toiletsysteem beter te regelen. Op speelse wijze wordt de uitleg aangepast aangeboden aan kinderen vanaf 4-5 jaar. Indien zinvol wordt de samenwerking met kinderfysiotherapeuten gezocht.


Wat gebeurt er tijdens de behandeling bij een bekkenfysiotherapeut?

Tijdens een uitgebreid vraaggesprek en fysiotherapeutisch onderzoek wordt eerst gezocht naar de oorzaak van uw probleem. Ik leer u de spieren rond het bekken te herkennen en te gebruiken, zodat de bekkenbodem en de omliggende spieren (weer) een samenwerkend geheel worden.
Houdings- en bewegingsadviezen voor het dagelijks leven nemen bij de behandeling een belangrijke plaats in. Verder kan ik u helpen de controle te (her)krijgen tijdens vulling en het legen van blaas en darmen. Hierbij kan hij of zij gebruik maken van oefenhulpmiddelen of apparatuur (deze apparatuur wordt voornamelijk gebruikt om spiergroepen of spierfuncties voor u herkenbaar te maken).
Patiënten die in aanmerking komen voor bekkenfysiotherapie worden verwezen door verloskundigen, huisartsen en/of medisch specialisten. Bij een tussentijdse controle of na afsluiting van de behandeling worden zij op de hoogte gebracht van het behandelresultaat.


Vergoeding

Bekkenfysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Bekkenfysiotherapie wordt, voor patiënten van 18 jaar en ouder, vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Met ingang van 1 januari 2011 worden de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie i.v.m. urine-incontinentie ook vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijzing noodzakelijk van huisarts of specialist.


Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn te vinden in het register bekkenfysiotherapie, onderdeel van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie; www.fysiotherapie.nl